Alkali Diyet alınan kiloların ve bir çok yaygın hastalığın sebebinin vücudun asit-alkali dengesinin bozulmasından kaynaklandığını, beslenme şeklimizi değiştirerek bu dengeyi kurabileceğimizi iddia eden bir beslenme biçimidir.

Bu yazımıda alkali diyet nedir, alkali diyet nasıl uygulanır, alkali diyetin olumsuz tarafları var mıdır gibi soruların cevaplarını irdeleyeceğiz. Hadi başlayalım.

Alkali Diyet Nedir?
Vücudumuz işlevlerini yerine getirmek için enerji üretmek ve tüketmek zorundadır. Dışardan aldığımız besinleri, hücre düzeyinde yakarak yaşamak için gerekli enerjiyi elde ederiz. Ancak işlem sonucunda artıklar ortaya çıkar. İşte bu artıklar asitlerdir ve vücudumuza zarar verir.
Vücudumuzda asidin zıddı alkalidir. Enerji üretimi sonucu oluşan asitler alkali yardımı ile dışarı atılır. Eğer, dışardan yüksek miktarda asidik besin alırsak bu sürece müdahale etmiş oluruz ve asitler vücutta yağ hücrelerinin arasında depolanır.
Neden Kilo Alırız?
Alkali diyet kilo alma sürecini şu şekilde açıklar; Vücutta asitler biriktikçe, vücut kendini bu zararlı maddeden korumak için asidi yağ hücrelerinin arasında saklar. Asitlerin yağ hücrelerinde saklanması tamamen vücudu koruma amaçlıdır. Bu şekilde asitlerin hücrelere zarar vermeleri engellenmiş olur.
Ancak, bu durum bir çıkmaz sokak gibidir. Daha fazla asidik besin almak vücutta daha fazla asidin birikmesine, daha fazla yağ depolanmasına yol açar. Biz çabalayıp o yağlarımızı erittiğimizde daha fazla asit ortaya çıkar, ve ister istemez vücut yine yağ üretir.
Bu buz dağının sadece görünen kısmıdır. Yağ oranının fazla olduğu bölgelerde oksijen oranı azalır. Oksijen azaldığında hücreler enerji üretemez ve sorunlar baş göstermeye başlar.
Asidin vücudumuza zararları
Hangi Yiyecekler Yenmeli
Alkali diyette yiyecek seçerken asidik olup olmadığına bakmanız gerekiyor. Bunu anlamanın yolu da pH değerine bakmak. pH 7 ve altındaki değere sahip yiyecekler asidiktir. pH 7 ve üzeri değere sahip yiyecekler ise baziktir, bizim değerlendirmemizde alkali yiyecekleridir.
Günlük yemek planınızı yaparken yediğiniz asidik yiyeceğin 4 katı alkali besin yediğinizden emin olmanız gerekir. Böylece vücudunuzun asid-alkali değerini koruyabilirsiniz. Örneğin, bir bardak kola içtiğinizde, ki pH değeri 2.8 olup aşırı derecede asidik bir içecektir, dört bardak alkali içecek içmeniz gerekir.
Peki hangi yiyecekler asidik, hangi yiyecekler alkalidir?
Asidik Yiyecekler | Alkali Yiyecekler | |
Yüksek | Et Tavuk Yumurta Çiftlik balığı Kabuklu deniz ürünleri Peynir Süt ve diğer sütlü ürünler Alkol Çay, kahve Tatlandırılmış meyve suyu Yapay tatlandırıcılar Kakao Bal Reçel Marmelat Hardal Sirke Maya Kuru meyve Pirinç Mantar | Avokado Brokoli Salatalık Lahana Sarımsak Karalahana Maydanoz Ispanak Domates Kereviz sapı |
Orta | Buğday Makarna Ketçap Mayonez Deniz balığı Doğal meyve suları Elma Kayısı Muz Böğürtlen Üzüm Mango Portakal Şeftali Yaban mersini Çilek Keçi peyniri Kabuklu pirinç Ceviz | Roka Pancar Fesleğen Kabak Havuç Pazı Zencefil Taze fasulye Marul Pırasa Bamya Turp Kırmızılahana Kırmızı soğan Kuru fasulye Kinoa Chia Tohumu Taze hindistancevizi suyu |
Düşük | Ayçiçeği yağı Yulaf Soya fasulyesi Soya ve hindistancevizi sütü Nohut Barbunya Karabuğday Darı Kavun Taze hurma Erik Nektarin Kiraz Tatlı su balığı Keten tohumu Fındık Ay çekirdeği Kabak çekirdeği | Badem, badem sütü Enginar Kuşkonmaz Brüksel lahanası Karnabahar Taze patates Bezelye Balkabağı Soğan Su teresi Hindistancevizi Greyfurt Nar Mercimek Susam Baharatlar Zeytinyağı Hindistancevizi yağı Omega 3 yağları |
Bu listeye bakarak neleri yiyip nelerden kaçınmamız gerektiğini çıkarabiliriz. Ancak, asit üreten yiyecekleri hiç yemememiz gerektiği gibi bir yanlışa düşmemek lazım. Şu gerçeği tekrar hatırlatmakta fayda var; Asidik yiyeceğin dört katı miktarda alkali yiyecek tüketmeniz gerekir.
Ayrıca bir yiyeceğin asidik olması için kendisinin asit içermesi gerekmiyor. Sindirim sonucunda oluşturduğu asit bizim için ölçü birimidir.